De hardheid van water is een veelvoorkomend probleem dat veel huishoudens over de hele wereld treft. Hard water bevat hoge concentraties van mineralen zoals calcium en magnesium, en terwijl deze mineralen op zichzelf niet schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze wel negatieve gevolgen hebben voor huishoudelijke apparatuur, leidingen en dagelijkse taken. Maar hoe weet je of je daadwerkelijk een waterontharder in Tilburg nodig hebt? Het antwoord begint met het uitvoeren van een test.

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid verwijst naar de concentratie van opgeloste calcium- en magnesiumionen in water. Deze mineralen komen van nature voor in waterbronnen en worden meestal opgelost als het water door kalksteen of andere gesteenten stroomt. Water met een hoge concentratie van deze mineralen staat bekend als “hard water.”

Waarom is waterhardheid belangrijk?

De hardheid van water kan aanzienlijke gevolgen hebben voor huishoudelijke activiteiten en apparatuur. Enkele van de meest voorkomende problemen die verband houden met hard water zijn kalkaanslag, verminderde levensduur van apparatuur en verminderde efficiëntie van schoonmaakproducten.

Hoe voer je een test uit?

Het uitvoeren van een test is een eenvoudige manier om te bepalen of je last hebt van hard water. Er zijn verschillende opties beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van teststrips. Waterhardheidsteststrips zijn verkrijgbaar bij veel bouwmarkten en online retailers. Je doopt gewoon een strip in een monster van je kraanwater en volgt de instructies op de verpakking om het hardheidsniveau te meten.

Een andere optie is het gebruik van testkits. Er zijn ook testkits beschikbaar waarmee je een nauwkeuriger meting kunt uitvoeren. Deze kits bevatten doorgaans reagentia en apparatuur om de hardheid van je water te meten volgens een bepaalde chemische reactie.