Schrik jij ook elke maand weer van de energierekening? Het is een van de grootste kostenposten waar we elke maand mee te maken hebben. Er zijn tal van grote en kleine dingen die je kunt doen om te besparen. Dit varieert van isoleren en zonnepanelen leggen tot het koken op inductie. Daarom vind je in deze blog 5 handige kleine en grote tips om te besparen en op die manier een gunstiger energielabel aan te vragen. Vergelijkingssite energielabelprijzen.nl vertelt je er meer over.

  1. Isoleer je woning

Doe een isolatie-check op je huis.  Zo kom je er achter waar in jouw huis de meeste warmte ontsnapt en waar de meeste koude lucht binnenkomt. Die plekken kun je dan beter isoleren. Of je kan je hele huis laten isoleren. Niet jouw huis, of iets te veel van het goede? Dikke gordijnen helpen ook een heleboel! Het zijn hele goede isolatoren, denk maar aan restaurants en cafés die een zwaar velours gordijn voor de deur hebben hangen. Voor veel woningen is het plaatsen van goede isolatie al gauw het verschil tussen energielabel D en B of zelfs A.

  1. Draai het gas uit tijdens het koken

Voedsel zoals rijst, spaghetti en eieren wordt ook gaar in heet water, en het duurt slechts een paar minuten langer. Zodra het water kookt met het etenswaar in het water, kun je een deksel op de pan doen en het vuur uitdraaien. Spaghetti al dente koken duurt dan ongeveer 12 minuten, in plaats van 9 minuten. Nog duurzamer is koken op inductie.

  1. Wel of geen deksel?

Water koken zonder deksel duurt veel langer. Maar de oven dichtdoen nadat je er iets in bereid hebt, is weer zonde. Laat de oven openstaan, en laat de warmte bijdragen aan de verwarming van je keuken. (pas op: niet doen als de oven laag zit en je kleine kinderen hebt!)

  1. Vermijd de stand-by modus

Sluit je apparatuur aan via een stekkerdoos. Wel eentje met een aan/uit schakelaar! Aan het einde van de dag hoef je dan maar een paar knoppen om te zetten om het ‘lekken’ van energie in opladers en adapters te voorkomen. Hiermee kun je wel 25% van je stroomverbruik besparen.

  1. Alleen opladen als het moet

Laad alleen op als het echt nodig is. Dus laad je telefoon op een uurtje voordat je naar bed gaat, net zoals je tablet en laptop. Dan zijn ze opgeladen en verbruiken ze bijna niks, omdat je ze toch niet gebruikt als je slaapt. De batterijen zijn nog bijna net zo vol, en ze hebben niet de hele nacht stroom getapt. De batterij heeft ook een langer leven als deze af en toe helemaal wordt opgeladen vanaf (bijna) helemaal leeg, dan wanneer je je toestellen om de haverklap aan de oplader legt.