Je hebt een dierbare verloren. Dat is natuurlijk verschrikkelijk en het is een positie waar je dan ook liever niet in terecht zou komen. Je wilt je aandacht dan ook waarschijnlijk het liefst richten op andere dingen dan de erfenis, maar wanneer je een huis erft, is het verstandig om na te gaan wat je daarmee kunt doen en hoe het werkt. In dit artikel vertellen we je er het een en ander over.

Wanneer je een huis erft, erf je niet alleen het huis, maar ook de hypotheek. Veel mensen hebben hierdoor vervolgens twee hypotheken. In sommige gevallen kan het erven van een woning dan ook meer een last dan een lust zijn. Je kunt ervoor kiezen om de woning te verkopen, maar je kunt ook overwegen om zelf in de woning te blijven wonen.

De woning verkopen

Je kunt ervoor kiezen om bij het overlijden van een dierbare het huis te verkopen aan Bagro Vastgoed. Als je het huis besluit te verkopen, is het verstandig om dit binnen acht maanden te doen. Zo voorkom je namelijk dat je erfbelasting betaalt over het vermogen dat nog in het huis zit. Andere vaste lasten van de woning lopen wel gewoon door, hierbij kun je denken aan de OZB, energiekosten en eventuele verzekeringen. 

Het huis bewonen

Als er geen andere erfgenamen zijn, kun je overwegen om zelf in de woning te gaan wonen. Als je er wel andere erfgenamen zijn, dan zul je hen uit moeten kopen voordat je volledig recht hebt op de woning. Je moet dan de woning laten taxeren. Ook wanneer je de woning zelf gaat bewonen, is het betalen van de erfbelasting verplicht. Meer over de erfbelasting vertellen we je hieronder nog even.

De erfbelasting

Wanneer je een woning erft, moet je hier erfbelasting over betalen. De aangifte hiervoor moet je binnen acht maanden na de overlijdensdatum doen. Vaak geldt een vrijstelling voor het betalen van belasting over de erfenis, zo mag je bijvoorbeeld voor een klein deel van de erfenis belasting uitsluiten. Deze vrijstelling is afhankelijk van je situatie en het is dan ook verstandig dat je dit goed nagaat.